بچه خوره یا مولار چیست؟

بچه خوره یا مولار چیست؟

 

علائم بارداری مولار

حاملگی مولار همان علایم اولیه بارداری معمولی از قبیل عدم خونریزی ماهانه و تهوع صبحگاهی را دارد

مول هیداتی‌فرم یا حاملگی مولار یا بچه خوره بیماری نادر و خوش‌خیمی است که ناشی از نقصی ژنتیکی در تخم بارور شده است.

بچه خوره یا حاملگی پوچ مولار چیست؟
حاملگی مولار یا پوچ که در میان عوام به بچه خوره نیز معروف است، زمانی رخ می دهد که در تخم بارور شده، به دنبال بروز اختلال در لقاح اسپرم و تخمک، ناهنجاری های خاصی وجود داشته باشد. به این معنا که تخم بارورشده یا هرگز به جنین تبدیل نمی شود (که به آن مول کامل گفته می شود) یا این که به شکل غیر طبیعی رشد می کند و نمی تواند زنده بماند (مول نسبی) .

نکته بسیار مهم در مورد حاملگی پوچ یا مولار آن است که بر خلاف تصوری که نسبت به این نوع بارداری ها در زنان وجود دارد و آنان را نسبت به امکان بارداری های بعدی شان دچار تردید می کند، نه تنها خانم ها پس از طی دوره درمان کامل این بیماری می توانند باردار شوند، بلکه حتی به دنبال بدخیم شدن این بیماری و طی دوره شیمی درمانی نیز امکان بارداری مجدد در اکثر موارد وجود دارد.

مول با سونوگرافی قابل تشخیص است و شکلی که در سونو دیده می شود یک جنین عادی نیست. بلکه یک جفت غیر عادی و به صورت خوشه انگوری است و گاهی بیمار می تواند آن را از خود دفع کند. به همین دلیل تشخیص سریع این بیماری مهم است و می تواند سریع پیشرفت نموده و به جاهای دیگر بدن مانند کبد و ریه نیز دست اندازی کند.

قدم اصلی و اساسی درمان بعد از تشخیص، تخلیه آنها می باشد که با کورتاژ معمولی حاملگی متفاوت است.چراکه به دلیل عوارض زیاد و خطر خونریزی و یا آمبولی این ذرات دانه انگوری یک عمل پر خطر به شمار می رود. بنابراین به طور حتم باید از روش ساکشن کورتاژ آن هم توسط فردی متبحر و با حوصله انجام شود تا خطر پارگی رحم نیز کاهش یابد.

خوشبختانه ماهیت این بیماری به گونه ایست که خودش را خیلی سریع نشان می دهد و سریع هم درمان می شود اما به شرط این که بیمار پیگیری اش را رها نکند و در دفعات بعدی بیمار می تواند حاملگی طبیعی داشته و بچه سالمی به دنیا آورد.

علائم بارداری مولار

دو نوع حاملگی مولار وجود دارد: مول کامل و جزیی

 
چند برابرشدن کروموزوم ها علت بچه خوره است
در حاملگی های طبیعی، تخم بارور شده دارای ۲۳ کروموزوم از پدر و ۲۳ کروموزوم از مادر است. در اغلب حامگلی های مولار کامل، کروموزوم های مادر در تخم بارور شده وجود ندارد و کروموزوم های پدر نسخه ای دیگر را تکثیر می کند، بنابراین دو نسخه از کروموزوم های پدر در تخم وجود دارد و هیچ کروموزومی از مادر در آن موجود نیست.در این حالت، جنین، کیسه جنینی یا هیچ بافت جفتی طبیعی وجود ندارد و جفت توده ای از کیسه های شبیه خوشه انگور را تشکیل می دهد.

وجود کروموزوم های پدری در حاملگی مولار به معنای نقش داشتن پدر در این نوع حاملگی ها نیست. البته در بیشتر حاملگی های مولار جزئی، در تخم بارور شده کروموزوم های مکمل مادر نیز وجود دارد، اما کروموزوم های پدر دو برابر می شود، بنابراین به جای ۴۶ کروموزوم، ۶۹ کروموزوم وجود خواهد داشت.

به این ترتیب در میان توده بافت غیرطبیعی که شبیه خوشه انگور است، چند بافت جفتی به وجود خواهد آمد و جنین رشد خود را آغار می کند، بنابراین ممکن است جنین یا فقط تعدادی بافت جفتی یا کیسه جنینی وجود داشته باشد. اما حتی اگر جنینی به وجود بیاید در بیشتر موارد آنقدر غیرطبیعی است که نمی تواند زنده بماند.

با وجود ترس ناشی از این نوع بارداری های غیرطبیعی، پس از طی شدن دوره درمان این بیماری، نه تنها امکان بارداری مجدد وجود خواهد داشت، بلکه عوارض جسمی ناشی از حاملگی مولار نیز به طور کامل رفع خواهد شد.

علائم بچه خوره و بارداری پوچ از خونریزی های پراکنده تا تهوع و تورم شکم
متخصصان زنان و زایمان تاکید می کنند که یک حاملگی مولار می تواند ابتدا علائم یک حاملگی معمولی مانند خونریزی های پراکنده را داشته باشد، اما پس از مدتی لکه ها یا خونریزی بیشتری را به همراه خواهد داشت. این خونریزی می تواند شش هفته پس از حاملگی یا دیرتر از آن آغاز شود. همچنین ممکن است با حالت تهوع و استفراغ شدید، انقباض یا تورم شکم همراه باشد.

بزرگ شدن اندازه رحم بیش از حد معمول برای حاملگی چند هفته ای، پر کاری تیروئید یا وجود کیست های تخمدانی به عنوان نشانه های دیگر حاملگی مولار است.

«البته بررسی سطح هورمون بارداری و مشاهدات این بیماری می تواند به دنبال سقط یا حتی یک حاملگی طبیعی و پس از زایمان اتفاق بیفتد. در مورد مول های معمولی، اقدام برای کورتاژ (خارج کردن محصولات جفتی از رحم) به عنوان بهترین راهکار درمانی صورت می گیرد، اما در مورد مول های مهاجم (مول هایی که حالت بدخیمی دارد) نیاز به شیمی درمانی و بررسی های بیشتر دارد، زیرا ممکن است بیماری به جاهای دیگر از جمله ریه، کبد یا مغز انتشار پیدا کند و باعث خطرات بیشتری برای بیمار شود.»

علائم بارداری مولار

 بچه خوره بیماری نادر و خوش‌خیمی است که ناشی از نقصی ژنتیکی در تخم بارور شده است

 روش‌های تشخیص بارداری مولار:

پزشک با انجام آزمایشات زیر می تواند نوع بارداری شما را تشخیص دهد، این آزمایشات عبارتند از:
معاینه لگن

آزمایش خون و اندازه‌گیری هورمون‌های بارداری در خون

انجام سونوگرافی در ماه‌های اول بارداری

دفع وزیکولهای خوشه مانند یا دانه انگوری در سایزهای متفاوت

فرستادن نمونه وزیکولها به آزمایشگاه پاتولوژی

انجام سونوگرافی و تأیید مول

میزان تیتراژ H.C.G بالاتر از حد معمول. ( معمولاً بالای ۴۰۰۰۰ )

هر چه میزان H.C.G بالاتر باشد، احتمال High Risk بودن بیمار بیشتر است و احتمال ”

کوریوکارسینوما ” در این میزان H.C.G وجود دارد.

Prognosis و پیش آگهی مول خوب است ، به شرطی که پیگیری دقیق انجام گیرد. ۲۰% از حاملگی‌های مولار ممکن است تبدیل به Gestational Trophoblastic Neoplasia ) GTN شود. یعنی سلولهای تروفوبلاستیک ، مهاجم شوند و بعد از تخلیه رحم شروع به افزایش و فعالیت نمایند.

هر چه میزان H.C.G بیشتر ، ارتفاع رحم بیشتر و نیز سن بیمار بالای ۴۰ سال باشد ، احتمال خطر بیشتر است.

گردآوری: بخش زناشویی بیتوته

منابع:
 namnak.com
 setare.com

کلیپ سرا وب‌سایت

نظرات بسته شده است.