تقویم تاریخ – ۱۰ تیر


تقویم تاریخ – ۱۰ تیر

۴۲۵پیش از میلاد:تا اول ژوئیه سال ۴۲۵ پیش از میلاد، دیگر برحکمران ایرانی مصر مسلم شده بود که آتنی ها بار دیگر به تحریک مصریان بر ضد امپراتوری ایران دست زده بودند. مصریان در یکصدمین سال حکومت ایرانیان بر آنان، در پرداخت مالیات به حکمران ایرانی مصر تعلل می کردند و این تعلل که به تدریج عمومیت یافته بود سوء ظن حکمران را برانگیخته بود و در این زمینه دست به بررسی گسترده زده بود. تحقیقات حکمران به این نتیجه رسیده بود که محرک مصریان در این نافرمانی و کارشکنی، آتنی ها بودند که با دولت ایران به دلیل حمایت از اسپارتی ها دشمنی داشتند. آتنی ها از دیر زمان با مصریان داد و ستد داشتند و با کشتی های خود به بنادر مصر رفت و آمد می کردند. به علاوه، مصر دارای جوامع کوچک آتنی بود. در آن زمان میان اسپارت و آتن جنگ بود و دولت ایران با کمک مالی، ارسال اسلحه، تدارکات و کشتی از اسپارتی ها حمایت می کرد و سرانجام همین کمکها باعث پیروزی اسپارت شد.این جنگها که سالها طول کشید، در تاریخ به «جنگهای پلوپونز/ Poloponnesian War» معروفند که «توسیدس Thucydides» مورخ، گزارشگر عینی این جنگها بود و تحت همین عنوان تاریخ مشهور خود را نوشت.

آتنی های آن زمان دولت ایران را «امپریالیست» می خواندند که این اصطلاح از همان زمان باقی مانده و رواج یافته است.

۲۰۰۴م: ۲۸ژوئن ۲۰۰۴ دکتر فریبرز امینی استاد روانپزشکی دانشگاه کالیفرنیا و رئیس یک انستیو در سانفرانسیسکو به همان نام و کاشف « تداوم رابطه ذهنی با خاطرات کودکی » و صاحب فرضیه « ریشه محبت و علاقه مندی، وفاداری ناشی از آن و بقاء حس دوست داشتن » پریروز در ۷۳ سالگی در سانفرانسیسکو بر اثر حمله قلبی درگذشت. وی در تهران به دنیا آمده بود.

۷۷۶پیش ازمیلاد:تاریخ ورزش و مسابقه های ورزشی به ۳۴ قرن پیش باز می گردد، اما بازی های المپیک از یکم ژوئیه سال ۷۷۶ پیش از میلاد (دو هزار و ۷۸۴ پیش) آغاز شد و به طور منظم تا سال ۳۹۳ میلادی که به فرمان «تئودوسیوس» امپراتور روم ممنوع شد ادامه یافت. دور جدید بازیهای المپیک از سال ۱۸۹۶ از سر گرفته شده است. تقویم نگاران پس از محاسبات دقیق، یکم ژوئیه سال ۷۷۶ پیش از میلاد را به دست داده اند.

نخستین دور تازه این مسابقه ها پنجم آوریل ۱۸۹۶ در یونان، زادگاه این مسابقه ها، از سرگرفته شد، دومین دور آن در سال ۱۹۰۰ در پاریس و از آن پس هر چهار سال یک بار در یک کشور انجام می شوند. مسابقه ها به دو صورت انجام می شوند: تابستانی و زمستانی.

 

Coubertin

۱۷۸۸م:ژان ویکتور پونسله Jean – Victor Poncelet ریاضی دان معروف فرانسوی که به عنوان بنیادگذار هندسه تحلیلی شناخته شده است اول ژوئیه ۱۷۸۸ به دنیا آمد و ۲۲ دسامبر سال ۱۸۶۷ درگذشت.

بنای هندسه تصویری (پروژکتیو) از پونسله است که در ارتش ناپلئون یک افسر مهندس بود و در جریان عقب نشینی از روسیه به اسارت روسها در آمده بود و در طول اسارت به تکمیل علم هندسه همت گمارد. تنظیم و فرموله کردن اصل تداوم و یافتن قطب و خط میان قطبین نیز از پونسله است.

 

پونسله

۱۳۸۶ش:۱۲ تیر ماه ۱۳۸۶ (سوم ژوئیه ۲۰۰۷) روزنامه های تهران، اسوشیتدپرس (خبرگزاری غیر انتفاعی روزنامه های آمریکا)، شبکه تلویزیونی سی بی اس، سرویس های خبری بی.بی.سی، لس آنجلس تایمز و چند رسانه دیگر به طور غیر منتظره خبر از توقیف مجدد روزنامه «هم میهن» چاپ تهران دادند. این روزنامه که ناشر آن غلامحسین کرباسچی، سردبیر کل آن محمد عطریانفر و سردبیر اجرایی اش محمد قوچانی است در دور تازه انتشار خود تنها ۴۳ شماره منتشره کرده بود. این روزنامه در سال ۲۰۰۰ (سال ۱۳۷۹ هجری) نیز توقیف موقت شده بود. پرونده توقیف موقت سال ۱۳۷۹ چهار ماه پیش از توقیف مجدد به صدور حکم و رفع توقیف انجامید و این روزنامه دو ماه پیش با تحریریه ای تازه کار خود را آغاز کرده بود. کرباسچی شهردار اسبق تهران قبلا روزنامه همشهری را برای شهرداری پایتخت تاسیس کرده بود که اینک از نظر تیراژ و آگهی، روزنامه ردیف اول ایران است. «هم میهن» در عمر کوتاه خود موفق شده بود که مخاطبان فراوان جلب کند و خود را به صدر روزنامه های غیر دولتی و حرفه ای تهران برساند.

۲۰۰۴م:” ویلیام شمیکWilliam Schmick ” ناشر روزنامه قدیمی و پر تیراژ « بالتیمور سان » که آن را از پدرش به ارث برده بود ۲۸ ژوئن ۲۰۰۴ در ۹۰ سالگی فوت شد. وی در روزنامه نگاری دارای چند ابتکار معروف است از جمله این که از اخبار دریافت شده، جز مطالبی که خبرنگار و نویسنده روزنامه می دهد، تنها باید به صورت « سر نخ » و « اشاره » استفاده و سپس در تحریریه روزنامه آنها را تکمیل و منتشر ساخت و بر همین پایه، تعداد دفاتر خبری بالتیمور سان در کشورهای دیگر بیش از هر روزنامه بزرگ آمریکایی است. این اصل هم از اوست که تنها ده درصد خبرهای روزنامه باید درباره فعالیتهای دولت( مقامات رسمی ) باشد.

۱۸۷۴م:اتحادیه بین المللی پست (UPU) که در سال ۱۸۷۴ با تاسیس آن موافقت شده بود از اول ژوئیه ۱۸۷۵ کار خود را آغاز کرد که از ۱۹۴۸ به صورت یک آژانس وابسته به سازمان ملل فعالیت می کند و ۱۸۹ عضو دارد. هدف عمده از تاسیس آن عبور دادن و توزیع پاکات و بسته های کشورهای عضو در ممالک یکدیگر به بهترین صورت ممکن است. تلاش برای تاسیس این اتحادیه، از سال ۱۸۶۳ آغاز شده بود. با ایجاد این اتحادیه، جهان از نظر امور پستی به صورت یک کشور عمل می کند.

 

۱۸۸۲م:«چارلز گیتیوCharles Guiteau» وکیل قضایی ۴۱ ساله آمریکایی سی ام ژوئن ۱۸۸۲ به جرم کشتن «گارفیلدGarfield» رئیس جمهور این کشور به دار آویخته شد.

چارلز در طول مبارزات انتخاباتی «گارفیلد» برای پیروز شدن او تبلیغات وسیع کرده، نطق نوشته و حتی کتاب تالیف کرده بود. وی انتظار داشت که در عوض، گارفیلد به او سمت سفارت بدهد. گارفیلد در آغاز کار با سفیر شدن گیتیو موافق بود ولی گیتیو اصرارداشت که سفیر آمریکا در پاریس بشود که وزیر امورخارجه با انتصاب او به این سمت موافقت نداشت و می گفت که سفیر آمریکا در فرانسه نه تنها باید تجریه کار دیپلماتیک داشته باشد بلکه بر زبان فرانسه هم مسلط باشد.

گارفیلد برای خلاص کردن خود از دست گیتیو، به منشی اش دستور داد که از آن پس به گیتیو وقت ملاقات ندهد. گیتیو که متوجه قضیه شده بود تصمیم به قتل گارفیلد گرفت و اورا در دوم ژوئیه ۱۸۸۱ در یک ایستگاه راه آهن در شهر واشنگتن گلوله زد. گارفیلد مجروح مدتها بستری بود که معالجات، و عمدتا به دلیل عدم کشف آنتی بیوتیک به جایی نرسید و بر اثر عفونت زخم درگذشت.

 

Charles Guiteau

 

۱۹۹۷م:سلطه ۱۵۶ ساله انگلستان بر هنگ کنگ چین در نخستین دقیقه یکم ژوئیه ۱۹۹۷ پایان یافت. هنگ کنگ پس از شکست نظامی چین از انگلستان در نخستین «جنگ تریاک»، از دسامبر ۱۸۴۱ به تصرف انگلستان درآمده بود، از ۲۹ اوت ۱۸۴۲ (طبق قرارداد نانکینگ) یک کلنی انگلیسی شده و از سال ۱۸۹۸، این اشغال نظامی «اجاره ۹۹ ساله» عنوان گرفته بود. جنگ تریاک در پی مخالفت چینیان با ورود تریاک محصول هند توسط انگلیسی ها به آن کشور و معتاد شدن مردم چین آغاز شده بود (کاری که در آن زمان ایرانیان نکردند). چین به سبب نداشتن قدرت آتش و ناوگان مجهز در نخستین جنگ تریاک شکست خورده بود و همچنین در دومین جنگ تریاک (سال ۱۸۶۰)، حال آن که چینیان، خود مخترع باروت بوده اند و مارکوپولو این اختراع آنان را به اروپا منتقل کرد و توپ و تفنگ ساخته شد.

 

۲۰۰۷م:در یکم ژوئیه ۲۰۰۷ به مناسبت دهمین سالروز استعمارزدایی از هنگ کنگ، «هو» رهبر چین از هنگ کنگ دیدارکرد و با جوانان هنگ کنگی سرود ملی چین را خواند. «هو» زمانی، خود از فعالان انقلاب فرهنگی چین بود.

رسانه های آمریکا از آغاز سال ۲۰۰۷ چین را که قدرت آن روزافزون و ایست ناپذیر شده است به زیر حمله کشیده اند و این حملات از نوع اقتصادی است. یک بار، اسباب بازی های چینی را غیر بهداشتی گزارش می کنند، بار دیگر داروهای آن و در ژوئن ۲۰۰۷ خمیر دندان، لاستیک خودرو و ماهی وارداتی از جمهوری خلق چین را. در همه این انتقادها، اشاره ای هم به غیر ضروری بودن تقویت بنیه نظامی چین می شود و اینکه چرا این کشور هرسال بیش از یکصد میلیارد دلار صرف تهیه جنگ افزار تازه می کند. حدود بیست درصد لاستیک وارداتی آمریکا، محصول چین است.

 

«هو»

 

۱۹۲۱م:حزب کمونیست چین یکم ژوئیه ۱۹۲۱ چین به نام «ژنگوئو گونگچان دانگ Zhonggguo Gongchan Dang تاسیس شد و از ۲۳ ژوئیه آن ماه پس از برگزاری نخستین کنگره اش آغاز بکار کرد. این حزب با ۷۵ میلیون عضو کارتدار (دارای کارت عضویت حزب) بزرگترین حزب جهان است که از اکتبر ۱۹۴۹ زمام امور کشور پرجمعیت چین را به دست دارد. عضویت در این حزب همانند سایر احزاب با ماهیت سوسیالیستی پس از طی مراحل مشخص و اطمینان از واقعا سوسیالیست بودن فرد صورت می گیرد. پیش از تاسیس این حزب، انجمن ها و گروههای متعدد برای سوسیالیستی شدن چین تلاش می کردند که از ژوئیه ۱۹۲۱ در حزب کمونیست چین متمرکز شدند. «چن دوشیو Chen Duxin» و «لی داژائوLi Dazhao» را از موسسان ردیف اول حزب کمونیست چین بشمار آورده اند. در نخستین کنگره حزب، چن دوشیو به سمت چرمن حزب انتخاب شد. در این کنگره، مائو تسه تونگ (مائو دسه دونگ) به عنوان نماینده کمونیستهای «هونان» شرکت کرده بود. «لی داژائو» تحصیلکرده ژاپن رئیس کتابخانه دانشگاه پکن و مائو دستیار او در این کتابخانه بود. لی در ۲۸ آوریل ۱۹۲۷ اعدام شد. «چن» نخستین دبیر اول (چرمن) حزب کمونیست چین قبلا ناشر روزنامه «جوانی نو» بود و با این روزنامه عقاید خود را به میان نسل تازه چین می برد. لی و مائو هم برای این روزنامه مقاله می نوشتند.

 

Chen Duxin

 

۲۰۰۴م:یکم ژوئیه ۲۰۰۴ ، صدام حسین و ۱۱ دستیارش در یک جلسه قضایی مقدماتی تفهیم اتهام شدند و به این اتهامات مختصرا پاسخ گفتند. (شرح جلسه مقدماتی و چند عکس دیگر صدام در سایت دوم ژوئیه).

سی ام ژوئن ۲۰۰۴ ،صدام حسین و ۱۱ تن همکاران نزدیکش که از ماهها پیش زندانی آمریکا بودند در محلی نا معلوم و به صورت غیر علنی به حضور “سالم چلبی” که مدیر یک دستگاه قضایی ویژه عراقی اعلام شده بود برده شدند و در آنجا به آنان اطلاع داده شد که از این پس اسیر جنگی نیستند و متهم به ارتکاب جنایت هستند و یکم ژوئیه دوباره احضار و در یک جلسه مقدماتی به آنان تفهیم اتهام خواهد شد و از موارد اتهامی خود آگاه خواهند شد. پس، در اختیار قوه قضایی عراق هستند ولی فعلا زندانبانان آنان همچنان آمریکائیان خواهند بود. قبلا از سوی رئیس جمهوری آمریکا، صدام یک ” اسیر جنگی” اعلام شده بود. از آنجا که میثاق های ژنو درباره اسیران جنگی حکم می کند که پس از اعلام پایان جنگ و اشغال نظامی، این اسیران آزاد شوند، قبل از رسیدن آن زمان، سی ام ژوئن عنوان زندانی جنگی بودن صدام و دستیاران سابقش تغییر یافت و ….

صدام حسین در آخرین روز سال میلادی ۲۰۰۶ اعدام شد.

 

صدام در جلسه اول ژوئیه

 

۲۰۰۴م:«ترودی روبین» مفسر روزنامه فیلادلفیا اینکوایرر که ظرف یک سال اخیر سه بار از عراق دیدن کرده در مقاله ای که در ۲۹ ژوئن ۲۰۰۴ در این روزنامه که به نقل از آن در برخی روزنامه های دیگر آمریکا انتشار یافته بود چنین نوشته بود:

اشغال نظامی عراق طبق اعلامیه دولت پایان یافته و اینک زمان آن فرا رسیده است که بررسی شود چرا در عراق کارها از مسیر خود خارج شد.

به نظر من بررسی باید از اینجا آغار شود که چرا سازمانهای اطلاعاتی نتوانستند انفجارهای انتحاری که همه برنامه ها را فلج کرده ، از قبل پیش بینی کنند و در یک سال اخیر منبع و منشا آنها را کشف و خنثی سازند. به پیش بینی من، این عملیات در ماههای آینده شدت خواهد یافت تا بر نتیجه انتخابات دوم نوامبر( ۲۰۰۴ ) اثر بگذارد، و شاید هم در سالهای آینده. می دانیم تا زمانی که انفجارهای انتحاری ادامه داشته باشد نیروی ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار نفری آمریکا و یا بیشتر نمی تواند از عراق خارج شود حتی اگر تا ابدیت باشد، و تا روزی که عراقی ها در خیابانهای خود سرباز خارجی ببینند باور نخواهند کرد که اشغال نظامی پایان یافته و حاکمیت دارند، لذا خشم آنان فروکش نخواهد کرد.

۲۰۰۴م:۲۹ ژوئن ۲۰۰۴ دولت ونزوئلا پیش از این که یک نامه به خط «سیمون بولیوار» قهرمان ملی لاتین های قاره آمریکا و بانی استقلال ونزوئلا، کلمبیا، پرو ، بولیوی ( که نامش را بر آن گذارده اند)، اکوادور، پاناما و … در حراج لندن بفروش برسد و به دست سوداگران بیفتد آن را به مبلغی که فاش نشده است خریداری کرد تا در موزه ملّی کاراکاس نگهداری شود. تاریخ تحریر این نامه ۲۱ فوریه ۱۸۱۹ است. این عمل دولت چپگرا و ملی گرای ونزوئلا در ژوئن ۲۰۰۷ در فرانسه سرمشق قرار گرفت و یکی از شمشیرهای ناپلئون که به حراج گذارده شده بود توسط یکی از بستگان فرانسوی او به بیش از شش میلیون دلار خریداری شد تا از فرانسه خارج نشود و به دست بیگانه نیفتد. جا دارد که عمل دولت ونزوئلا سرمشق همه دولت ها قرار گیرد.

 

شمشیر ناپلئون

 

۱۶۴۶: جی. دبلیو. لایبنیز g.w. leibniz فیلسوف و ریاضیدان آلمانی به دنیا آمد.

۱۸۰۴: ژرژ ساند georg sand داستان نگار فرانسوی متولد شد.

۱۸۲۳: فدراسیون آمریکای مرکزی از مکزیک جدا شد.

۱۸۶۲: تعدد زوجات در آمریکا غیر قانونی اعلام شد.

۱۸۶۷: دولت انگلستان برای نظارت بر دومینیون های خود « وزارت امور دومینیون ها » را تاسیس کرد که این سازمان در همین روز در سال۱۹۴۷ به دفتر روابط کامان ولث ( کشورهای مشترک المنافع ) تغییر نام داد.

۱۸۷۹: لئون ژوهو L.Jouhausx سوسیالیست فرانسوی و از موسسان سازمان جهانی کارگران به دنیا آمد. وی در ۱۹۵۱ برنده جایزه نویل شد.

۱۹۱۶: در جریان جنگ جهانی اول، نبرد سم (به ضم س) آغاز شد که در نخستین روز آن ۲۰ هزار سرباز انگلیسی به دست آلمانی ها کشته و ۴۰ هزار تن دیگر زخمی شدند.

iranianshistoryonthisday.com

کلیپ سرا وب‌سایت

نظرات بسته شده است.